logo logo

SgtSonny Tracks

What the heck is ‘barbershop’

Ik heb geen TikTok of Snapchat. Ik ben nog van den oude stempel waar creatievelingen hun uitlaatklep vonden op YouTube. Wat aanvankelijk werd gebruikt om mijn zangstudies op de posten groeide snel uit tot een merk binnen de barbershopwereld. What the heck is ‘barbershop’?! Het is een vierstemmig a-capellagenre dat zijn roots vindt in de Amerikaanse Dixieland jazz. Ik hoor je wel denken “Is a-capellamuziek niet vooral voor nerds?”... Awel ja, eigenlijk wel. Maar Barbershop hits different!

Ik was oprecht een heel saaie tiener. Ik ging niet uit om te dansen. Ik zat nooit op café met m’n maten. Ik zat op m’n eentje in m’n kamer opnames te maken om te evalueren wat ik zangtechnisch kon verbeteren. Vele uren research, bloed, zweet en tranen later (al moet ik toegeven dat er echt niet veel bloed aan te pas kwam) is mijn YouTube-kanaal uitgegroeid tot een internationaal gerenomeerde channel binnen de barbershop scene. Vraag eender welke barbershopper maar of ze ‘SgtSonny tracks’ kennen. Ik beloof je dat ze al minstens enkele van m’n video’s hebben gezien.

In 2017 werd ik nationaal kampioen van Nederland met m’n eigen kwartet en in 2020 werd ik zelfs tot International Barbershop Tag Singing Champion gekroond door mijn opname van ‘When I see an elephant fly’. Een kers op de taart voor de jaren hard werken!

Ondertussen is het kanaal 35’000 subscribers sterk met zo’n 100 video’s van voornamelijk barbershoparrangement. Die opnames bleken al snel een springplank naar mijn learning tracks webshop sgtsonnytracks.com. Learning tracks zijn auditieve hulpmiddellen voor mensen die geen partituren kunnen lezen. Heel veel mensen willen graag a capella zingen, maar begrijpen niks van bladmuziek. That’s where I come in. Ik zing alle partijen apart in en mix ze zo dat je als zanger gewoon jouw partij kan studeren zonder één noot te moeten lezen. 

Naast die opnames schrijf ik ook zelf arrangementen op maat voor koren en kwartetten van Amerika tot Australië. Ga gerust eens kijken op https://youtube.com/sgtsonny en kijk of het jou misschien ook kan aanzetten om te beginnen zingen!